Tässä artikkelissa jaamme varainkeruuideoita koululaisille. Erilaiset retket, matkat ja leirikoulut kuuluvat tiiviinä osana suomalaiseen kouluelämään. Miltei jokaisella sukupolvella on kokemuksia erilaisista matkoista tai retkistä, joita on tehty joko lähiympäristöön tai kauemmaksi. Riippuen koulusta ja ikäluokasta, on saatettu myös matkustaa myös ulkomaille, jolloin lapset ja nuoret ovat saaneet tärkeää altistumista suuremmasta maailmasta.
Miksi koulumatka- ja leirit ovat tärkeitä?
Nuorille ja lapsille erilaiset matkat ovat usein ikimuistoisia, joita muistellaan vielä aikuisenakin. Parhaimmillaan luokkaretket vahvistavat luokan jäsenten yhteenkuuluvuutta ja mahdollistavat yhdessä kokemisen riemun. Juuri yhdessä tekeminen on tärkeää nuorille, jotka yhä enenevissä määrin viettävät aikaa erilaisten älylaitteiden ympärillä. Monet retket sijoittuvat myös oman asuinympäristön ulkopuolelle, jolloin nuoret ja lapset saavat arvokasta kokemusta ulkomaailmasta. Monille suomalaislapsille kouluretket saattavat olla ainoita mahdollisuuksia tutustua muihin Suomen osiin, jolloin myös kotimaantuntemus ja ylpeys omasta maasta kasvaa, mikä vahvistaa lasten ja nuorten suomalaista identiteettiä.
Retkelle lähteminen ei ole koskaan ilmaista
Suomalainen koulutus on tunnetusti ilmaista, mutta se ei kuitenkaan pysty kustantamaan koululaisten ylimääräisiä retkiä, joita ei ole kirjattu opetussuunnitelmaan. Mitä pidemmälle on tarkoitus matkustaa sen suuremmaksi kustannukset nousevat. Monet koululuokat ovat nykyään varsin isoja, jolloin logistiikkaan ja majoitukseen kuluu aina huomattavia summia rahaa. Tätä varten Suomessa on kerätty rahaa oppilaiden matkoihin kautta aikojen. Tämä johtuu siitä, että harvalla perheellä on varaa maksaa satojen eurojen ylimääräisiä kuluja, sillä nykyaikana lasten erilaiset harrastukset sekä muut kuluvat ovat erittäin suuria.
Perinteinen tapa kerätä rahaa Suomessa on ollut erilaiset myyjäiset, joissa erityisesti on myyty erilaisia leivonnaisia tai suolaisia. Lama-aikaan 90-luvulla lasten luokkaretkiin kerättiin rahaa myös kirpputoreilla, joissa kukin perhe kaupitteli mitä halusi. Yksi takavuosien hitti on ollut myös vessapaperin myynti tai osallistuminen erilaisiin kampanjoihin tai tapahtumiin. Nykyään suosituksi ovat tulleet myös erilaisiin tv-sarjoihin osallistuminen, sillä hyvin usein yleisöksi tuleville annetaan jonkinlainen palkkio. TV-ohjelmat eivät luonnollisesti ole myöskään kaikkein paras tapa kerätä raha, sillä suomalaisia sarjoja, joihin kaivataan alaikäistä yleisöä, on loppujen lopuksi vain rajallinen määrä.
Varainkeruu on nykyään helpompaa kuin koskaan
Vaikka perinteiset varainkeruutavat ovat yhä edelleen voimissaan on sen tilalle tullut myös muunlaisia vaihtoehtoja. Erityisen suosituksi on noussut yritysyhteistyö, ja monet yritykset ovat haistaneetkin koululaisten retkissä ja matkoissa markkinaraon. Yritysyhteistyön mallit ovat saapuneet Suomeen Amerikan Yhdysvalloista, jossa on hyvin yleistä, että perheet myyvät erilaisia tuotteita saadakseen rahaa kalliisiin koulumatkoihin tai harrastuskerhoihin. Yritysyhteistyön etu on usein se, että sen avulla on mahdollista kerätä helposti suuriakin summia rahaa. Toisaalta kyseinen työ on usein myyntityötä, joka vaatii aikaa ja paneutumista. Seuraavaksi esittelemme kolme yhteistyötahoa, jonka avulla on voi vaivatta kerätä rahaa rahaa nuorten kouluretkiin.
Joukkuekassa.fi
Joukkuekassa on internetissä toimiva yritys, jonka avulla on helppoa kerätä rahaa lasten ja nuorten harrastuksiin tai retkiin. Rahaa kerätään myymällä erilaisia tuotteita, kuten ladattavia pattereita, lakritsia ja pesu- ja siivousaineita. Tuotteet eivät ole geneeristä bulkkitavaraa, vaan esimerkiksi siivous- ja puhdistusaineet ovat ekologisia ja kemikaalivapaita, kun taas lakritsi on hienoa erikoislakritsia.
Joukkuekassaan rekisteröityminen on helppoa, ja vaatii aina yhden täysi-ikäisen vastuuhenkilön. Myymisen voi käytännössä aloittaa heti, ja ilman vaatimusta tilauksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myyntiporukassa mukana olevat alkavat myydä tuotteita, jonka jälkeen tuotteet tilataan sivuston kautta. Tämän jälkeen ne maksetaan, jonka jälkeen Joukkuekassa tilittää myymisestä koituvan voiton myyntiporukalle. Tämä onkin sivuston selkeä plussa, sillä myyjän ei tarvitse sitoutua tilamaan tuotteita, joita ei saa kaupaksi ,vaan voi tilata tuotteet vasta sitten, kun on saanut tehtyä kauppaa. Kaupoista voi helposti pitää kirjaa sivustolta ladattavissa olevilta myyntilistoilta.
Joukkuekassa tarjoaa myös markkinointiapua, sillä sivustolta on ladattavissa erilaista markkinointimateriaalia, jota voi hyödyntää sosiaalisessa mediassa. Sivustolta saa myös erilaisia vinkkejä ja apua, joiden avulla varainkeruu muodostuu helpoksi ja mutkattomaksi. Erityisen positiivista joukkuekassa.fi -sivustossa on myös sen selkeä ulkoasu. Asiointi on tehty erittäin helpoksi, jonka lisäksi sivustolta löytyy kaikki tarvittava tieto aloittamisesta. Joukkuekassa palkitsee myös aktiiviset myyjät, joten mitä enemmän varainkeruuporukka onnistuu myymään sen suuremmaksi koituvat voitot. Bonustasot jakaantuvat tällä hetkellä kolmelle eri tasolle.
Kakkutukku
Kakkutukku on sivusto, jonka kautta koululuokat ja urheiluseurat voivat kerätä rahaa myymällä erilaisia pikkuleipiä, keksejä ja makeisia. Nimestään huolimatta ei tuotteiden joukosta löydy lainkaan kakkuja, mikä johtunee siitä, että kakkujen kuljettaminen ja säilöminen on huomattavasti hankalampaa kuin kuivatuotteiden. Tuotteet on brändätty hauskasti, ja tarjolla on niin isoäidin suklaakeksejä kuin isoisän suosikkeja. Tuotteet ovat selkeästi hinnoiteltu, jonka lisäksi tuotesisällöt ovat kattavat ja selkeät.
Kakkutukku toimii hyvin yksinkertaisesti. Varainkeruuporukka voi helposti asettaa myyntitavoitteen, ja katsoa kuinka monta rasiaa ja myyjää se tarvitsee saavuttaakseen tietyn varainkeruutavoitteen. Kakkutukun varainkeruu-prosessi pitää sisällään kolme askelta. Aluksi tilaaja rekisteröityy sivustolle ja alkaa jakaa tilauslomakkeita sukulaisilleen, naapureille tai työtovereille. Tämän jälkeen kaikki yksittäiset tilaukset niputetaan yhteen, minkä jälkeen tuotteet tilataan Kakkutukusta. Tämän jälkeen tuotteet jaetaan asiakkaille, joilta peritään tässä yhteydessä myös maksu. Myyntiporukka saa oman osuuden myydyistä tuotteista.
Kakkutukusta tekee erityisen se, että heillä on olemassa myös verkkokauppa, jota jakamalla voi myös tehdä myyntiä. Varainkeruuporukan ei tarvitse siis myydä tuotteita pelkästään fyysisesti esimerkiksi ovelta ovelle, vaan myyntiä voi hoitaa suoraan internetin kautta.
Kakkutukku markkinoi itseään aktiivisesti sivuillaan, joilla esitellään useita onnistuneita tapauksia, jossa koululuokka tai urheiluseura on onnistunut keräämään tarvitsevansa summan rahaa. Sivustolta on saatavissa lukuisia vinkkejä ja tietoa, jonka avulla myyminen muodostuu helpommaksi. Jokainen halukas voi tilata yrityksen nettisivuilta ilmaisen infopaketin, jota voidaan käydä läpi esimerkiksi koulun vanhempainillassa.
Erityisen hyvää Kakkutukussa on, että se lupaa toimituksen suoraan kotiovella, joten tilaajan ei tarvitse lainkaan lähteä hakemaan paketteja esimerkiksi postista. Kakkutukussa ainoa välttävä asia on, että yrityksen kauppaamat tuotteet eivät ole kotimaisia, siitäkin huolimatta, että Suomessa on vahva makeis- ja leivonnaisteollisuus. Kakkutukku ottaa liiketoiminnassaan ilmaston huomioon, vaikkakin tuotteiden kuljettaminen ulkomailta Suomeen kuluttaa aina ympäristöä.
Seuratukku
Seuratukku on niin ikään internetissä yritys, jonka avulla urheiluseurat ja koululuokat voivat kerätä toiminnalleen varoja. Myytävät tuotteet ovat Fazerin makeisia, proteiinituotteita sekä pastilleja. Tilaaminen on erittäin helppoa. Aluksi joukkue tai koululuokka valitsee tiiminvetäjän, joka rekisteröityy sivustolle, minkä jälkeen myynti tapahtuu myyntikatalogeja hyväksikäyttäen.
Kun jokainen yksittäinen myyjä on onnistunut hieromaan kaupat valmiiksi, niputetaan kaikki tilaukset yhteen, minkä jälkeen ne toimitetaan asiakkaille. Kaikki tuotteet laskutetaan näin siis yhdellä laskulla, mikä helpottaa prosessia. Samalla toki tiiminvetäjän tehtävänä on pitää huolta siitä, että jokainen myyjä saa varmasti myytyä kaikki tilaukset. Varainkeruuporukan komissio on kohtalaisen reilu, sillä esimerkiksi 10 euroa maksavasta lakupussista, tiimi ansaitsee 3 euroa. Näin voittoprosentiksi muodostuu 30 %.
Seuratukun nettisivut ovat erittäin selkeät ja havainnolliset. Sivustolla asioiminen on helppoa ja vaivatonta. Varainkeruuporukoille on saatavilla myös erilaisia vinkkejä, kuinka omaa myyntiä on mahdollista tehostaa. Erityisen hienoa on, että Seuratukun sivuilla monet myytävät tuotteet ovat Suomessa valmistettuja, jolloin toiminta tukee myös laajemmin suomalaista taloutta ja työpaikkoja.